Enkel Mat -pannkakor (hjälp till och tipsa)

Min kära make påstår att pannkakor inte är mat. Men här hemma är det MAT, särskillt när barnen är sjuka och ingenting annat slinker ner. Det går dessutom att variera i oändlighet.

En liten sats pannkakor som räcker precis för två små barn:
1 ägg
3dl mjölk
1 1/4 mjöl
lite salt

Vispa ägget, ha i hälften av mjölken och vispa ner mjölet i det (blir inte lika lätt klumpar om man har mindre vätska) sen har du i resten av mjölken och saltet.

Knepet med riktigt goda pannkakor är SMÖR. Riktigt smör. Man ska lägga i en klick i stekpannan och innan det slutat bubbla så häller man i smet som inte riktigt täcker stekpannan. Då bubblar det i kanten på pannkakan och den blir så där härligt frasig....

På min spis är det precis lagom att steka på 8an. Jag har 12 steg på den spisen. 7an blir för lite och 9an blir för mycket. Hitta din perfekta värme....

Sen är det bara att variera. Mina barn gillar kanel. Det kan man ha i smeten eller på pannkakan när den är färdig. Man kan ha i spenat i smeten och göra "gröna pannkakor" eller hitta på något annat för att göra dom spännande/nyttigare....


Tillbehör? Fruktsallad, grädde, glass, champinjonstuvning, räkstuvning (o göra crèpes), sylt, äppelkompott, smör o kanel, sirap, honung....

Vad brukar DU göra med pannkakor??

Enkel Mat -morötter

Det är en underskattad liten rot. Tänk vilken bra grej egentligen. Den håller sig länge, den går att koka, stuva och råriva. Man kan mosa den kokt och blanda den i potatismoset, mums! DET är gott det vill jag lova. Lite sötare potatismos helt enkelt.

OCH! Det vattnas i munnen bara jag tänker på kokta morötter med riktigt smör på.... mmmmm.

Smör är den bästa kryddan tycker jag. Köper aldrig margarin, det ser ut och smakar som plast. Vill man vara nyttig kan man använda olja istället i så fall.


Enkel Mat -Vegetarisk wook

Enkelt! Jag lovar! Det enda jobbiga är att strimla vitkålen.

Ingredienser:
Vitkål
wookgrönsaker du gillar typ paprika, zuccini(nästan ett måste), aubergine, vattenkastanjer, bambuskott (lite färdigblandat från frysdisken kompletterar bra)osv.
Quornbitar (eller om du vill ha kyckling kan du köpa färdigtärnad salladskyckling)
Cocosmjölk
vitlök
Thom Kha galanga soupmix (ni vet en sån där kryddpåse från thai-hyllan)
röd currypasta

strimla vitkålen och ha ner i stekpannan. Går bra med en gjutjärnsgryta också, jag brukar alltid göra för mycket så att stekpannan svämmar över....

De andra grönsakerna ska också i, strimlade eller nåt. Quornbitarna också. O vitlöken som hackas elle pressas eller vad du föredrar. Sen på med cocosmjölken. I med kryddpåsen. Smaka av!! Därefter blandar man i den röda currypastan. Den finns i olika styrkor så man får själv smaka av hur starkt man vill ha det, men det handlar om teskedar.... 

Puttra ett tag, men inte för länge, cocosmjölken har en tendens att försvinna in i quornen annars.

Servera till basmatiris eller nåt....

Enkel Mat -stuvade makaroner och falukorv

Det är väl gott? Stuvade makaroner är underskattat!

Gör så här: Köp Kungsörnens "Gammaldags Idealmakaroner"(jag sa ju att det skulle handla om enkel mat!). På baksidan finns beskrivning på två olika sätt att stuva makaroner. Hemligheten är vitpeppar och muskotnöt. Mmmmm.

Eller om du inte känner för att springa till affären och köpa nya makaroner när du har snabbmakaroner hemma:
Koka makaronerna som vanligt. Samtidigt gör du en vit sås i en annan kastrull. Enklast är att koka mjölk med lite smör i och reda av med maizena eller vad du nu har hemma. Salt, förståss, annars blir det inget gott.

Stek skivor eller tärningar av falukorv. Eller om du råkar ha grillkorv hemma går det ju lika bra!

Glöm inte att hälla stekflottet över makaronerna.... iiiiih, vad gott!

Men vad ska man ha för grönsaker till? Kokt, färsk broccoli kanske. Det är ju sjukt gott. Eller kokta morötter. Fast vill man ha det nyttiga, så är det kanske bättre med rårivna morötter. Om man vill att det ska bli lite saftigare kan man riva äpple och blanda med morötterna, det har min pappa lärt mig. :o)

Enkel Mat -Tonfiskspaghetti!

Här kommer då första receptet. Det är taget ur Arlas kokbok (som för övrigt är en av de få kokböcker som jag kan inspireras av, lättläst och med snygga bilder!) och sedan har jag gjort den till min egen.

Ingredienser:

Spaghetti
Röd paprika
(purjolök)
crème fraishe
tonfisk (ni vet, konserverad på burk)
kapris
peppar



  • Koka spaghetti
  • Hacka paprikan i den form du själv vill
  • Om du gillar purjolök (vilket inte jag gör, HU!) skär ner den också
  • Stek paprikan (och purjon) i smör eller dylikt
  • Ha i ett par burkar crème fraishe (eller bara en, beror på hur många du gör till)
  • Ha i tonfisken som du låtit rinna av först.
  • Rör om och krydda med peppar och ev. salt (smaka av, tonfisken kan vara lite salt)
  • När det puttrat ihop blandar du i det i den färdiga spaghettin och toppar med kapris.
  • Servera.

Jag vet, det låter inte som någon höjdare, men det är GOTT! Till och med min tvååring gillar det.

Enkel Mat -ny blogg!

Är du, som jag, ganska fantasilös i köket? "Glömmer" du att planera middagen och finner dig själv framför kylen en halvtimme innan maten ska stå på bordet, alldeles rådvill? Tycker du att "recepten" ska vara lättöverskådliga och inte så himla pretantiösa (stavas det så?)? Tycker du om att leka med maten?

Ja, då kanske den här bloggen kan vara nåt för dig. Här kommer jag lägga ut mina favoritmiddagar, lättlagade och snabba. Dessutom tänkte jag göra en sån där "vad har jag i mitt kylskåp"-grej. Man kollar vad man har och försöker komma på vad man kan göra med det.

Kom gärna med tips, för jag har inte så många recept själv, egentligen, utan är lika rådvill (eller mer!)som andra.

Håll till godo!

Om

Min profilbild

Elin

RSS 2.0